Antioksidansi su molekule koje se nalaze u hrani, koja može zaštititi vaše telo od štetnih učinaka slobodnih radikala. Slobodni radikali su atomi ili skupine atoma s neparnim brojem elektrona u vanjskoj ljusci. Budući da sve molekule žele imati potpunu ljusku, slobodni radikali su izuzetno nestabilni. Kako bi to nadoknadili, oni mogu reagovati s drugim molekulama i “ukrasti“ jedan od njihovih elektrona, čineći time još više slobodnih radikala i uzrokuju lančanu reakciju. Opasnost nastaje kada ti slobodni radikali reaguju sa čelijskim komponentama, kao što su DNA ili ćelijska membrana. To može izazvati oksidativni stres u našim telima što dovodi do kompromitiranja zdravlja na ćelijskom nivou.
Bolesti povezane s slobodnim radikalima: starenje (odumiranje ćelija), rak, bolesti srca, artritis, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest.
Uzrok slobodnih radikala i oksidativnog stresa: slobodni radikali su deo života. Oni mogu biti proizvedeni od normalne, svakodnevne aktivnosti, ali najvećim delom nisu štetni za normalno zdravlje. Međutim, postoje određene aktivnosti, da se može povećati oksidacijsko stanje u našem telu.
1. Vežba:
Vežbe tela i bodybuilding utiču na povećanje stresa tela i povećavaju unos kiseonika. Ako vjžbate redovno, onda ne morate brinuti o slobodnim radikalima. Istraživanja su pokazala da redovna telesna aktivnost poboljšava obrambeni sisitem prema slobodnim radikalima. Međutim, to nije tako za pojedince koji imaju nepravilne vežbe, te koji povremeno vežbaju. Za njih, intenzivne vežbe mogu učiniti više zla nego dobra.
2. Toksični metali:
Kada molekula sa slobodnim radikalima naiđe na atom metala u našem telu, učinak lančane reakcije množi se nekoliko puta. Toksičnosti olova, pesticida, ionizirajućeg zračenja, alkohola i duvanskog dima takođe se pojačavaju zbog slobodnih radikala. U posljednjih nekoliko godina, mi smo sve više izloženi raznim toksinima. To delomično objašnjava rastuće pojave bolesti u odnosu na pre nekoliko desetina godina.
3. Hrana:
Hrana može biti i izvor slobodnih radikala. Sve namernice naprave neki stepen slobodnih radikala u normalnom procesu probave. Rafinirana hrana i životinjski proizvodi (kao što su mlečni proizvodi i jaja) stvaraju velike količine slobodnih radikala u telu, a pružaju vrlo malo antioksidansa. Rafinirana hrana, to uključuje rafinirano i delomično rafinirano ulje, mast, šećer, belo brašno, i sl. namirnice koje sadrže jake konzervanse, bojila hrane, umetna sladila, i druge prehrambene aditive, takođe su loše za vaše zdravlje.
Bolesti povezane s slobodnim radikalima: starenje (odumiranje ćelija), rak, bolesti srca, artritis, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest.
Uzrok slobodnih radikala i oksidativnog stresa: slobodni radikali su deo života. Oni mogu biti proizvedeni od normalne, svakodnevne aktivnosti, ali najvećim delom nisu štetni za normalno zdravlje. Međutim, postoje određene aktivnosti, da se može povećati oksidacijsko stanje u našem telu.
1. Vežba:
Vežbe tela i bodybuilding utiču na povećanje stresa tela i povećavaju unos kiseonika. Ako vjžbate redovno, onda ne morate brinuti o slobodnim radikalima. Istraživanja su pokazala da redovna telesna aktivnost poboljšava obrambeni sisitem prema slobodnim radikalima. Međutim, to nije tako za pojedince koji imaju nepravilne vežbe, te koji povremeno vežbaju. Za njih, intenzivne vežbe mogu učiniti više zla nego dobra.
2. Toksični metali:
Kada molekula sa slobodnim radikalima naiđe na atom metala u našem telu, učinak lančane reakcije množi se nekoliko puta. Toksičnosti olova, pesticida, ionizirajućeg zračenja, alkohola i duvanskog dima takođe se pojačavaju zbog slobodnih radikala. U posljednjih nekoliko godina, mi smo sve više izloženi raznim toksinima. To delomično objašnjava rastuće pojave bolesti u odnosu na pre nekoliko desetina godina.
3. Hrana:
Hrana može biti i izvor slobodnih radikala. Sve namernice naprave neki stepen slobodnih radikala u normalnom procesu probave. Rafinirana hrana i životinjski proizvodi (kao što su mlečni proizvodi i jaja) stvaraju velike količine slobodnih radikala u telu, a pružaju vrlo malo antioksidansa. Rafinirana hrana, to uključuje rafinirano i delomično rafinirano ulje, mast, šećer, belo brašno, i sl. namirnice koje sadrže jake konzervanse, bojila hrane, umetna sladila, i druge prehrambene aditive, takođe su loše za vaše zdravlje.